Thursday, October 6, 2011

In decembrie aflam cat de poluata este Delta Dunarii

"Rezultatele finale ale expeditiei desfasurate in aceste zile in Delta Dunarii vor fi facute publice la inceputul lunii decembrie, la Izmail - Ucraina. Pana acum doar s-au prelevat probe si este nevoie de analize de laborator, sunt protocoale care dureaza chiar si saptamani, pentru extragerea substa... ntelor si apoi cuantificarea lor. Va fi tiparit un raport, publicat in limbile celor trei tari, pe care il vom lansa intr-o astfel de intalnire", a declarat Marian Tudor, reprezentant al Institutului de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea.
Astfel, in perioada 2-3 decembrie vom afla daca Delta este poluata cu metale grele sau cu substante petroliere, dar si care este gradul de poluare cu nitriti, nitrati si silicati.
Exercitii comune de monitorizare
"Joint Danube Delta Survey" este prima expeditie de cercetare la care au luat parte oameni de stiinta din cele trei state vecine, scopul final, dar greu de realizat deocamdata, fiind realizarea unei baze de date comune.
"Ceea ce facem noi este primul pas pentru realizarea unei baze de date comune a celor trei state. Ca stat membru, Romania are niste obligatii fata de Uniunea Europeana pentru implementarea Directivei Cadru "Apa". Punctul cheie este ca celelalte doua state, Ucraina si Republica Moldova, aflate pe drumul catre integrarea in Uniunea Europeana, au fost de acord sa utilizam in comun criteriile din Directiva cadru "Apa" si, urmare a acestui proiect, sa ne armonizam metodele de la prelevare, prelucrare, analiza si raportare a datelor, pentru ca o baza de date care ar include informatii disparate sau incompatibile ar fi imposibil de folosit pentru cei aflati la nivelul de administrare al subbazinului Deltei Dunarii. Suntem inca departe pentru ca exista diferente foarte mari, ceea ce este in regula. Stim unde suntem si ce ar trebui sa facem pe viitor pentru a ne armoniza metodele de cercetare", a mai spus Marian Tudor.
Expeditia
In cele 10 zile de expeditie, au fost prelevate probe de apa si elemente biologice din 16 puncte cheie, noua dintre acestea fiind in partea romana a Deltei Dunarii: la gura de varsare a raului Prut, in dreptul orasului Reni, la Ceatal Izmail, Chilia, Periprava, Tulcea, Sulina, Sfantu Gheorghe, doua puncte pe Dunarea Veche, la Mila 23 si Uzlina, si patru lacuri: Isac, Uzlina, Cuibul cu Lebede si Erenciuc.
"Vor fi analizate elementele biologice, chimice si hidromorfologice si pentru fiecare sectiune a fost prevazut cate un formular. Prelevarea probelor de apa s-a efectuat in trei puncte din Dunare, in mijlocul bazinului, unde au fost prelevate probele pentru elementele chimice, si in apropierea malurilor, pentru determinarea calitatii biologice. Peste doua luni vom sti care sunt indicatorii de poluare", a declarat Mikhail Kornilov, reprezentantul Ucrainei.
Expeditia "Joint Danube Delta Survey" s-a desfasurat in perioada 26 septembrie - 7 octombrie fiind folosite doua nave - laborator: "Cyclone" (Ucraina) si "Roua" (Romania). Actiunea se desfasoara in cadrul proiectului "Monitoringul comun al mediului, evaluarea si schimbul de informatii pentru managementul integrat al regiunii Delta Dunarii" si este implementat de catre Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea, in cadrul initiativei "Mediu si Securitate", in cooperare cu UNEP, UNECE si partenerii regionali, inclusiv reprezentanti ai celor trei tari care impart Sub-bazinul Delta Dunarii (Romania, Ucraina si Republica Moldova). La nivel regional, managementul acestui proiect este efectuat de catre institutia independenta ucraineana Centrul pentru Studii Regionale, situat in Odesa.

No comments:

Post a Comment