Monday, October 24, 2011

In Muntii Macinului, specii amenintate cu disparitia incep sa se refaca

Mai multe specii de pasari sau animale din zona Muntilor Macinului, unele aflate pe lista de protectie, s-au redresat spectaculos in ultimi ani, odata cu infiintarea zonelor strict protejate. Potrivit declaratiei directorului Administratiei Parcului, Viorel Rosca, o crestere a numarului de exemplare... a fost constatata la specii precum: acvila tipatoare mica, broasca testoasa sau soimul.
"Daca pana acum sase ani, cand s-a infiintat Administratia PNMM, mergea in Parc cine dorea si cine nu dorea, accesul este acum limitat, din cele 11.000 de hectare din PNMM, 4.000 de hectare fiind zone strict protejate care sunt de fapt zone de refugiu pentru specii. Avem 62 de puncte de observare a speciilor si putem spune ca s-a dublat efectivul de acvile tipatoare mici, specie de rapitoare pe care o consideram un barometru pentru conditiile de viata din Parc, si s-a triplat efectivul de broaste testoase. Si asta pe fondul lipsei partidelor de vanatoare, a unei activitati antropice reduse", a declarat directorul Viorel Rosca.
Chiar si asa, directorul Parcului a mai spus ca unele specii care incepeau sa se redreseze, sunt in continuare amenintate de unii turisti care se apropie prea mult de cuiburile de pasari.
"Am avut din pacate nu numai vizitatori care se apropiau de cuibul de soim si-si aruncau sapca sa vada cum zboara din cuib pasarea, dar si asa-zisi cercetatori care au vopsit coada unui sarpe dobrogean, carapacea mai multor broaste testoase sau le-au pilit unghiile broastelor respective. Vorbim de vizitatori romani, de masteranzi de la care putea oricine sa aiba asteptari. Am sanctionat ghizii si am facut sesizare si in cazul cercetatorilor respectivi", a precizat directorul Administratiei Parcului.
In Muntii Macinului exista 2.150 de specii de plante si animale, 27 dintre acestea fiind unice in tara sau in lume. Unele dintre acestea sunt amenintate cu disparitia sau sunt foarte rare, cum ar fi: broasca testoasa dobrogeana, dihorul de stepa, balaurul dobrogean, vulturul negru sau vipera cu corn dobrogeana.

No comments:

Post a Comment