Friday, November 18, 2011

Big Brother de Tulcea, cu ochii pe taximetristi

Peste 50% din evenimentele rutiere care au avut loc in municipiul Tulcea au fost suprinse prin sistemul de supraveghere video monitorizat de Politia Locala, recent infiintata. In cazul unor nereguli mai grave, acestea sunt predate Inspectoratului Judetean de Politie, care demareaza investigatiile....
"Mai mult de jumatate din evenimentele pe care le-am constatat au fost documentate prin sistemul de supraveghere video. In ultima vreme ele sunt mai reduse, dar nu sunt lipsite de importanta, mai ales ca in anumite situatii ne cer sprijinul si organele de politie. Pentru operativitate, vin in baza unui protocol, consulta imaginile pentru a fi operativi", a declarat Paul Filip, director adjunct in cadrul Directiei de Politie Locala Tulcea. Acesta a mai spus ca nici cetatenii municipiului si nici societatile private, cum sunt cele de asigurari, nu pot folosi imaginile inregistrate de Politia Locala.
"In acest moment, imaginile furnizate prin sistemul de supraveghere video nu sunt disponibile pentru public. E adevarat, au existat astfel de solicitari mai ales din partea societatilor de asigurari si este regretabil ca aceste societati conditioneaza solutionarea unui dosar de daune de furnizarea unui document sau a unei inregistrari care provine de la Politia Locala. Nu acesta este scopul sistemului de supraveghere. De la momentul infiintarii Politiei Locale, nici o inregistrare si nicio proba video nu a fost furnizata catre cetateni sau societati private. Toate inregistrarile video au fost utilizate numai de catre organele de cercetare penala sau de catre instantele de judecata", a mai precizat directorul adjunct Paul Filip.
Taximetristii si camionagii, cu cele mai multe abateri
Potrivit datelor furnizate de Politia Locala Tulcea, cele mai multe abateri in trafic au fost savarsite de catre taximetristi, aproape 300, si transportatori. Cauzele cele mai frecvente ale sanctiunilor sau amenzilor au fost: neplata taxei de libera
trecere si stationarile in locuri nepermise.
"O mare parte din controale s-au efectuat impreuna cu reprezentantii Directiei Administratiei Publice Locale in baza unor tematici stabilite de acel birou. Am avut actiuni separate atat in urma observatiilor facute prin sistemul de supraveghere video, cat si in urma unor sesizari facute de anumiti cetateni. Statistic, se poate vedea ca marea majoritate sunt avertismente. Multe din avertismente s-au aplicat tocmai pentru ca multi dintre taximetristi se aflau chiar la primele abateri sau faptele pe care le-au savarsit au fost de o gravitate foarte redusa. Daca dispecerul, prin sistemul de supraveghere video l-a urmarit si a stabilit ca a stationat pe prima banda, pe strada Unirii, un timp relativ de 1-3 minute, atunci l-a avertizat, dar alta este situatia atunci cand stationeaza 5 sau 10 minute si blocheaza traficul. Nu putem aplica sanctiuni doar pentru ca a stationat un minut", a precizat directorul adjunct al Politiei Locale Tulcea. In ceea ce priveste taxa pentru libera trecere, variaza in functie de tonaj, pentru autovehiculele de peste 3,5 tone si tarifele sunt diferentiate pana la maxim 25 de tone, conform hotararii de Consiliu Local.
In municipiul Tulcea au fost instalate la inceputul acestui an 16 camere video de supraveghere, care sunt folosite de Politia Locala Tulcea.

No comments:

Post a Comment