Wednesday, November 2, 2011

Cat platesc amenda cei care ard ilegal stuful din Delta

Potrivit autoritatilor de mediu, in cele mai multe cazuri incendiile au fost provocate de autori necunoscuti, efectele lor fiind amplificate si de temperaturile ridicate si lipsa de precipitatii pe o perioada indelungata. In putine cazuri insa autorii incendiilor au fost prinsi.
In ceea ce prive... ste sanctiunile aplicate, in acest moment sunt in vigoare doua acte normative care prevad amenzi total diferite. Astfel, potrivit OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, "se constituie o obligatie a tuturor persoanelor fizice si juridice, de a nu arde miristile, stuful, tufarisurile sau
vegetatia ierboasa fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta. In caz contrar arderea vegetatiei din ariile protejate si de pe terenurile supuse refacerii ecologice se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penala de la 30.000 lei (RON) la 60.000 lei (RON)".
In acelasi timp, este in vigoare si noua Lege a Rezervatiei, aici amenzile fiind mult mai mici, intre 130 si 400 de lei pentru persoanele fizice si intre 170 si 500 de lei pentru persoanele juridice.
"E adevarat ca lucram cu doua acte normative care prevad sactiuni foarte diferite", a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu a RBDD, Costel Ifrim. "Noi tinem cont insa de gravitatea faptei si, de obicei,
atunci cand reusim sa ii prindem pe cei care incalca legea, aplicam prevederile Legii Rezervatiei, adica amenda pentru persoanele fizice este de la 130 la 400 de lei", a precizat comisarul - sef Ifrim.

No comments:

Post a Comment