Tuesday, November 15, 2011

Cei care incendiaza terenurile, in afara legii, risca amenzi penale si inchisoare

"Am atras atentia, inca de saptamana trecuta, ca incendierea vegetatiei uscate risca sa devina un fenomen tot mai amplu. Atrag atentia ca arderea vegetatiei din ariile protejate - si aici ma refer si la ARBDD - si de pe terenurile supuse refacerii ecologice se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni... la un an sau cu amenda penala de la 30.000 la 60.000 lei, in conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului. De aceea, doresc sa subliniez, o data in plus, ca legea nu permite incendierea terenurilor decat in cazuri foarte limitate si toate persoanele fizice si juridice au obligatia de a nu arde miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta", a spus ministrul Borbely.
Pe parcursul anului 2011, Administratia Rezervatiei Biosferei delta Dunarii a dat un numar foarte mic de avize pentru arderi controlate in incinte piscicole. In urma analizei situatiei, s-a constat ca majoritatea incendiilor ce au avut loc au fost incendii de litiera ca urmare a incendierii miristilor din apropiere, provocate de autori necunoscuti si ale caror efecte au fost amplificate de temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor pe o perioada indelungata.
"Cerem sprijinul tuturor organelor abilitate - autoritati locale, organe de control - sa intervina rapid pentru identificarea surselor acestor incendii si limitare efectelor", a mai spus ministrul Mediului si Padurilor in incheierea sedintei.

No comments:

Post a Comment