Thursday, November 17, 2011

Raport ingrijorator privind comertul ilegal cu icre negre din Delta Dunarii

In Romania si Bulgaria, comertul ilegal cu caviar a luat o amploare ingrijoratoare, potrivit unui raport dat publicitatii recent de organizatiile WWF si Traffic, Delta Dunarii fiind cea mai importanta zona de migratie pentru sturionii salbatici. "Cantitatile detectate nu sunt foarte mari, insa treb... uie sa tinem cont de faptul ca volumul real al comertului ilegal este considerat a fi mult mai mare, dar mai ales de faptul ca orice forma de comert ilegal pune in pericol speciile amenintate cu disparitia", a declarat Kecse-Nagy, reprezentant al Traffic.
Analiza datelor citate in raport indica, de asemenea, o crestere semnificativa a productiei de sturioni din acvacultura din Bulgaria, realizata pentru export, inclusiv in statele din Uniunea Europeana.
Asta inseamna ca este mai important ca oricand sa se reglementeze comertul cu caviar din regiune, ca o garantie a faptului ca sturionii din salbaticie nu sunt amenintati de comertul ilegal.
Raportul recomanda atat Romaniei, cat si Bulgariei sa creasca nivelul de informare asupra comertului ilegal cu caviar si sa isi intareasca capacitatea alocata controlului si monitorizarii comertului.
"Uniunea Europeana are responsabilitatea majora de a reglementa comertul cu caviar, pentru ca UE este cel mai mare consumator de caviar provenit din Romania si al doilea cel mai mare consumator de caviar provenit din Bulgaria. Totusi, un cuvant de spus il are si nivelul scazut de informare al consumatorilor din Europa, in legatura cu pericolul creat de comertul ilegal cu caviar. In acelasi timp, chiar si comerciantii autentici stiu extrem de putine lucruri referitoare la cerintele pentru etichetarea caviarului legal", a declarat Jutta Jahrl, Expert in sturioni la WWF.
Din 2006, exista un regulament al UE care standardizeaza regulile de etichetare a caviarului in conformitate cu cerintele CITES, insa acesta nu este foarte bine cunoscut de catre consumatori si comercianti.
Cele doua tari gazduiesc singurele populatii viabile de sturioni salbatici din Uniunea Europeana. Atat Romania, cat si Bulgaria, au interzis pescuitul de sturioni, avand in vedere faptul ca 5 dintre cele 6 specii native de sturioni din Dunare sunt grav amenintate cu disparitia.
Romania a interzis pescuitul comercial al sturionilor in 2006, pentru o perioada de 10 ani. A existat si un program de repopulare, care s-a desfasurat intre 2006 si 2010. Pana in 2010, in Dunare au fost eliberati 404.775 pui de sturioni (pastruga, morun, nisetru, cega), programul fiind insa sistat, din lipsa de fonduri. Bulgaria a interzis pescuitul comercial in martie 2011, pentru un an de zile, dar se intentioneaza o extinere a prohibitiei, pana in 2016.

No comments:

Post a Comment