Thursday, December 15, 2011

Credite bancare inrobitoare pentru luxul sefilor CJ Tulcea

Anul acesta CJ Tulcea a platit cu mare dificultate la CEC Bank si la BCR aproape doua milioane de euro, din care aproape jumatate reprezinta dobanzi bancare. Rambursarile de credite si dobanzile aferente pe care le va plati administratia judeteana va ramane cam la acelasi nivel pana in 2015, urmand ... sa se reduca la jumatate din 2015 pana in 2020, cand ar trebui sa se finalizeze rambursarea creditelor angajate de alesii judeteni. Credite pe banda rulanta
Indatorarea la banci a adminitratiei tulcene a inceput in iunie 2006, cand BCR a acordat CJ Tulcea un imprumut de 12 milioane de lei. Conform contractului de imprumut bancar semnat de CJ Tulcea cu BCR, patru milioane de lei s-au investit in realizarea Centrului de Informare Ecoturistica Delta Dunarii, sase milioane de lei pentru realizarea sediului teatrului din Tulcea, iar doua milioane de lei pentru imprejmuirea aeroportului Tulcea. Un an mai tarziu, CJ Tulcea a mai imprumutat 2,3 milioane de lei de la BCR pentru continuarea lucrarilor de modernizare la aeroportul Tulcea, iar, in mai 2008, CJ Tulcea a imprumutat 30 milioane de lei de la CEC Bank pentru modernizarea drumurilor judetene din zona turistica riverana Lacului Razelm. Contractele de imprumut arata ca bancile au perceput la creditele respective dobanda pietii, ceea ce a determinat ca dupa expirarea perioadelor de gratie, de doi ani, administratia judeteana sa plateasca rata lunara egala cu dobanda. Credite pentru confortul sefilor CJ
Sefii CJ Tulcea nu s-au plans de aceste dobanzi foarte mari care afecteaza semnificativ bugetul judetului pentru ca bancile au acceptat renegocierea altor clauze din contractele de imprumut. Astfel, fiecare din cele trei contracte de creditare au mai multe acte aditionale care se refera la reesalonarea graficului de rambursare si la schimbarea destinatiei imprumutului. Cel mai interesant act aditional a fost semnat de presedintele Victor Tarhon cu CEC Bank in 30 mai 2010. Conform acest document, 12,5 milioane de lei din 30 milioane cat s-au imprumutat de catre administratia judetului Tulcea de la banca cu capital de stat s-au deturnat de la modernizarea drumurilor judetene din zona turistica Enisala-Sarichioi-Jurilovca catre modernizarea sediului CJ Tulcea. Surprinzator, aceasta modificare semnificativa a obiectului creditarii nu a fost aprobata de consilierii judeteni. Actul aditional s-a semnat in iunie 2010, in mare viteza, dupa ce premierul Boc a refuzat sa aloce bani din bugetul de stat pentru modernizarea sediului CJ Tulcea. Cum se stie, desi nu exista sursa certa de finantare, sediul ultra-luxos al CJ Tulcea a fost realizat si a fost dotat cu instalatii de securitate si de comunicatii care au costat aproape un milion de euro. In cele din urma, modernizarea imobilului placat cu marmura din cariera lui Videanu s-a platit cu un credit bancar inrobitor deturnat in plina criza economica, cand un sfert din salariatii CJ Tulcea au fost disponibilizati, iar salariile celor ramasi au fost reduse cu 25 la suta.
Gaura neagra de la aeroport
La fel de inexplicabil este si efortul financiar urias facut de CJ Tulcea prin contractarea a doua credite bancare pentru modernizarea aeroportului Tulcea. Acest aeroport, care a costat bugetul de stat si al Consiliului Judetean Tulcea zeci de milioane de euro, sta nefolosit pentru ca operatorii de trafic aerian refuza sa aduca aeronavele pe pistele din Tulcea, iar investitia s-a transformat intr-o imensa gaura neagra.
Troc cu vanatoarea
In vara acestui an, sefii CJ Tulcea au avut parte de o surpriza de proportii. Parlamentul a modificat legea ARBDD directionand taxele de acces la resursele din Delta, estimate la aproape 10 milioane de euro, din bugetul CJ Tulcea catre comunitatile locale si a pus astfel administratia din judetul Tulcea in dificultate privind rambursarea creditelor bancare. Pentru a iesi din previzibila incapacitate de plata a ratelor la banci, presedintele CJ Tulcea si vice al PDL Victor Tarhon i-a convins pe colegii sai parlamentarii portocalii sa readuca taxele din Delta din bugetele primariilor in bugetul CJ Tulcea. Pentru a atinge acest scop, Tarhon a resuscitat Ordonanta 127 care modifica semnificativ Legea ARBDD, act normativ ce fusese modificata de Parlament in iunie 20011. La schimb pentru reprimirea taxelor de pe teritoriul ARBDD in bugetul CJ Tulcea, Tarhon a aprobat tacit reintroducerea vanatorii in Delta restrictionata vara trecuta de Parlament.

No comments:

Post a Comment