Monday, December 12, 2011

De anul viitor, Sase clase de profesionala la nivel judetean

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean a dat vineri ca sigura reinfiintarea scolii profesionale din toamna, initiativa ce porneste de la procentul foarte mic, sub 5%, al celor care au reusit sa ia bacalaureatul dintre elevii care au frecventat ruta progresiva.
"Din anul scolar 2012-2013 se v... a reinfiinta ce a fost candva scoala profesionala, care va fi de doi ani. Absolventii de clasa a
IX-a vor putea opta pentru urmarea cursurilor liceale la scoala profesionala. Admiterea la clasa a IX-a este aceeasi pentru toti, iar elevii de la invatamantul tehnologic si nu numai vor putea sa-si dea seama pe parcursul clasei a IX-a ca puterea lor de munca nu ii poate ajuta sa termine liceul. Ca atare se pot orienta catre o scoala profesionala, astfel incat dupa absolvirea clasei a XI-a sa aiba o meserie. Absolventul va sti de la bun inceput unde isi va desfasura stagiile de practica si unde va putea sa se angajeze ulterior. Numarul de posturi scoase la concurs vor fi in functie de solicitarile agentilor economici. Absolventul de invatamant profesional va avea aproape sigur locul de munca asigurat. Colegiul Anghel Saligny chiar a luat legatura cu STX si exista nevoie de sudori, tubulatori pentru necesarul de forta de munca de la Santierul Naval", a declarat inspectorul general Doru Caprita.
Potrivit noilor prevederi, dupa scoala profesionala, absolventul poate urma liceul la seral si eventual sa urmeze o facultate sau o scoala de maistri.
Pe baza propunerilor unitatilor de invatamant, ISJ estimeaza realizarea a sase clase de profesionala, astfel incat 150-180 de tineri sa urmeze de la toamna scoala profesionala. Interesate pentru aceaste clase sunt unitati ca Anghel Saligny, Colegiul Economic, Colegiul Agricol, Grupul Scolar Macin, Brad Segal si Scoala de Arte si Meserii 3, in domenii ca mecanica, electronica, agricol, servicii.
Potrivit estimarilor ministerului, prin trecerea de la clasa a
IX-a la clasa a X-a dispar 10.000 de tineri, care abandoneaza scoala, deci cel putin 10.000 de posturi pe scoala profesionala si-ar gasi acoperirea la nivel national.

No comments:

Post a Comment