Monday, December 12, 2011

Viperele de stepa, salvate de la disparitie prin conservarea habitatelor

"Cauzele reducerii populatiilor de vipera de stepa la nivelul intregului sau areal de distributie sunt datorate in primul rand deteriorarii habitatelor favorabile, pajistile. Cele mai mari suprafete de stepa si pajiste primara s-au pierdut in urma transformarii acestora in terenuri arabile. De asem... enea, extinderea zonelor urbane, schimbarea practicilor agricole traditionale, suprapasunatul, uciderea de catre localnici sau turisti si colectarea ilegala au contribuit la diminuarea si chiar disparitia din anumite zone, a populatiilor de vipera de stepa. In RBDD se mai pastreaza inca populatii importante ale acestei specii, mai ales in zona cordonului litoral. Atat pajistile saraturate cat si aceasta specie de vipera sunt protejate la nivelul Uniunii Europene prin intermediul Directivei Habitate, iar prin desemnarea sitului Natura 2000 ROSCI65 Delta Dunarii, Romania are obligatia de a elabora masuri de management concrete pentru conservarea acestora pe termen lung", a declarat Mihai Marinov, cercetator in cadrul INCDDD.
Actiunile de conservare se desfasoara in cadrul proiectului BE-NATUR - Imbunatatirea managementului si implementarea siturilor NATURA 2000 - derulat in perioada 2011 - 2014 de Institutul National de Cercetare - Dezvoltare Delta Dunarii si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Obiectivul general al acestui proiect international este reducerea pierderilor de biodiversitate prin definirea unor planuri de actiune si strategii comune transnationale pentru habitate si specii de interes conservativ comunitar.
"Scopul final este pastrarea patrimoniului natural si a ecosistemelor din sud-estul Europei, mai ales a habitatelor si speciilor protejate prin intermediul Directivelor Habitate si Pasari, tipice pentru aceste ecoregiuni care necesita un management adecvat pentru conservarea pe termen lung. Specialistii de la INCDDD si ARBDD, pe langa eforturile de conservare a viperei de stepa si a habitatelor acesteia, vor contribui la actualizarea Planului Transnational de Actiune pentru conservarea cormoranului mic, specie critic periclitata la nivel european", a mai precizat Alexandru Dorosencu, cercetator INCDDD.

No comments:

Post a Comment