Monday, January 9, 2012

Toti sefii de la IPJ, la un pas de demitere

* Sefii administratiei din judetul Tulcea, care sunt si sefi ai PDL Tulcea, au inceput sa caute inlocuitori la carma IPJ Tulcea
* Cele mai mari sanse pentru a prelua conducerea IPJ Tulcea pare sa lle aibe comisarul sef Cristian Rogojanu Sofan a patronat haosul din IJP
Documentul se intinde... pe zeci de pagini si cuprinde gravele abateri comise de cei care conduc politia judeteana. In respectivul document, inspectorul sef Vasile Sofan este acuzat ca ar fi incalcat 30 de reguli care tin de managementul IPJ. Cele mai grave acuze aduse inspectorului sef Sofan se refera la gestionarea necorespunzatoare a resurselor materiale si financiare ale inspectoratului si la neexercitarea controlului asupra structurilor pe care le are in subordine. Corpul de Control al IGPR mai sustine ca Sofan nu si-a exercitat corespunzator atributiile de sef al politiei judetene si, din acest motiv, institutia ar fi fost prejudiciata grav. O alta acuza este ca sefii structurilor politienesti din subordinea sa si-au facut de cap.
Nici adjunctii nu si-au facut treaba
Echipa de control de la IGPR a mai stabilit ca nici adjunctii inspectorului sef nu si-ar fi facut munca mai bine. Adjunctul pe domeniu ordinii publice, comisarul sef Stefan Dobre, ar fi incalcat, in opinia inspectorilor IGPR, 30 de norme legale si profesionale, iar comisarul sef Viorel Oltu, adjunct al sefului IPJ responsabil de activitatea judiciara, ar fi incalcat 27 de reguli ale muncii politienesti.
Luand act de problemele constatate la IPJ Tulcea, ministrul Traian Igas a dispus declansarea anchetei preliminare impotriva inspectorului sef Vasile Sovan si a inspectorilor sefi adjuncti Viorel Oltu si Stefan Dobre. Aceasta ancheta a inceput vineri, 6 ianuarie, la Tulcea si va continua pana la finele lunii ianuarie la sediul MAI. Concluziile anchetei vor fi dezbatute, cel tarziu la inceputul lunii februarie, in comisia de disciplina a MAI care a fost sesizata, iar daca cei trei sefi ai politiei tulcene vor fi gasiti vinovati, ministrul Igas ii va revoca din functie.
Sefii de servicii si-au facut de cap
Chestorul Liviu Popa, seful IGPR, a declansat, de asemenea, anchete preliminare impotriva tuturor sefilor de servicii de la IPJ Tulcea care sunt acuzati in raportul Corpului de Control de grave incalcari ale atributiilor de serviciu si de comiterea unor ilegalitati. Ce le mai multe nereguli au fost constate la serviciile logistic, judiciar si de statistica a activitatilor operative, iar cele mai putine abateri au fost gasite la compartimentul cazier judiciar. Seful IGPR a sesizat si el comisia de disciplina din aceasta institutie care ii va judeca, in cel mult o luna, pe sefii serviciilor de la IJP Tulcea, urmand ca cei care au incalcat grav legea si sarcinile de serviciu sa fie demisi.
Daca comisiile de ancheta si de disciplina vor confirma faptele cuprinse in raportul Corpului de Control al IGPR, IPJ Tulcea va ramane, in scurt timp, fara inspector sef, inspectori sefi adjuncti si fara sefi de servicii. La finele anului trecut, ministrul Igas a trimis actul de control de la IPJ Tulcea la Parchetul Tulcea care a deschis o ancheta privind disparitia a 32 tone de carburanti din gestiunea politiei tulcene.
Rogojanu ravneste la sefia IJP
Sefii administratiei din judetul Tulcea, care sunt si sefi ai PDL Tulcea, dupa ce au aflat de aceste demersuri au inceput sa caute inlocuitori la carma IPJ Tulcea. Si politistii locali care ravnesc la functiile ce vor ramane vacante dau din coate pentru a intra in gratiile liderilor locali ai PDL de care depind numirile in functii. Cele mai mari sanse pentru a prelua conducerea IPJ Tulcea pare sa aibe comisarul sef Cristian Rogojanu, care a condus, pana luna trecuta, politia de frontiera din judetul Tulcea. Rogojanu a pierdut functia de inspector sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera pentu ca aceasta institutie s-a desfiintat, fiind retrogradat sef de serviciu la Garda de Coasta, institutie care conduce politia de frontiera de la Marea Neagra si de pe Dunarea maritima.

No comments:

Post a Comment