Monday, October 24, 2011

Colectarea selectiva a gunoaielor, o gogorita

Teoretic, cele doua recipiente uriase din plastic (unul albastru si unul galben) care va fac gingas cu ochiul prin oras sunt destinate colectarii selective a gunoaielor reciclabile
In realitate, desi depuse separat, toate deseurile reciclable ajung, pana la urma, in aceeasi remorca, claie peste ... gramada Realitatea este, insa, complet diferita de teorie. Saptamana trecuta, un tractor cu remorca umbla prin Tulcea pentru a colecta deseurile pe care locuitorii le depusesera selectiv in butoaiele galbene si albastre. Cu un deosebit spirit ecologist, cei doi dorei care manevrau tractorul, remorca si macaraua procedau dupa cum urmeaza: intai desertau in remorca recipientul cu plastic si metal, dupa care, pentru ca plasticului si metalului sa nu-i fie frig, desertau deasupra recipientul cu hartie, pentru a obtine un strat protector. Asadar, desi depuse separat, toate deseurile reciclable ajungeau, pana la urma, in aceeasi remorca, claie peste gramada.
Asta nu inseamna decat ca si in Tulcea, ca si in alte orase romanesti, responsabilii cu strangerea gunoaielor au decis ca e mai ieftin sa colecteze deseurile la gramada, lasand niste amarati sa le selecteze manual, iar colectarea selectiva este doar de fatada, pentru a lua ochii Europei. Nu este ceva extrem de grav, atata vreme cat nu ne laudam si nu platim taxe pentru gropi de gunoi "ecologice". Dar si mai cinstit ar fi sa nu mai pacalim populatia ca participa activ la salvarea planetei si sa folosim butoaiele galbene si albastre pentru a pune la murat verzele plantate de edili in tot orasul. Macar asa ar avea un scop practic.

No comments:

Post a Comment