Thursday, November 17, 2011

Despagubiri pentru caii cu anemie infectioasa

"Avem in CA Rosetti familii care au cai bolnavi pregatiti pentru activitati in turism si echitatie care refuza sa sacrifice animalele. In continuare incercam sa-i convingem pe proprietarii cabalinelor ca trebuie sa renunte la aceste animale bolnave, cu atat mai mult cu cat primesc bani din partea ab... atorului, dar si din partea statului. Despagubirea se stabileste de o comisie de evaluare, anterior existand proprietari de cai care au primit pentru animalele sacrificate intre 1.000 si 2.000 de lei", a declarat directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Tulcea, Marilena Tertis.
Potrivit aceleasi surse, in Delta Dunarii peste 45 de cai sufera de aceasta boala si ar trebui sacrificati in maxim 10 zile de la data diagnosticarii, dar ca proprietarii din Delta Dunarii refuza interventia medicilor.
"Cea mai mare problema este prezenta insectelor hematofage prin care se transmite anemia infectioasa si, intrucat exista un efectiv mare de cabaline care nu poate fi controlat, intotdeauna va exista pericolul de infectare pentru un animal sanatos introdus in aceasta zona. Autoritatea nationala de resort va veni in teritoriu si va discuta aceasta problema pentru a stabili o strategie in domeniu pentru zona Deltei Dunarii", a afirmat directoarea Marilena Tertis.
Incepand cu anul viitor, medicii veterinari vor preleva trimestrial probe de la cabalinele din localitatile in care au existat cazuri de anemie infectioasa, in judetul Tulcea in momentul de fata existand 57 de cai bolnavi de anemie infectioasa.

No comments:

Post a Comment